Sklep
EBOOKI:
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna (ebook)
Autorzy: Tamara Sztyma, Magdalena Maślak
Wydawnictwo: Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Liczba stron: 224
Dostępne formaty: PDF ePub
Opis
Kultura kulinarna - jedzenie i sposób jego przyrządzania - jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia ...
Kultura kulinarna - jedzenie i sposób jego przyrządzania - jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
ISBN Ebooka: 978-83-961-9317-9, 9788396193179
Data wydania książki drukowanej: 2022-03-04
Numer z katalogu: 176674